New rider--07 650r odd noise. Help... : KawiForums.com Kawasaki Forums: Kawasaki motorcycle forums
» Sponsors





» Insurance
Go Back   KawiForums - Kawasaki Motorcycle Forums > On-Road > Ninja 650R, ER6
New User? Register - Forgot Password

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 11-13-2012, 07:53 PM   #1 (permalink)
Jr. Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 8
LAFORD1986 has at least 10 rep points
Default New rider--07 650r odd noise. Help...

Just bought my 07 650R 2 months ago. At slight acceleration under 4k, there is a "crunching-groaning" sound that seems to come from the rear. I can feel it in the pegs. Moderate to hard acceleration it is not there. I am new to the bike scene so any help would be GREATLY appreciated. The chain is lubed and adjusted properly...
LAFORD1986 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-13-2012, 08:01 PM   #2 (permalink)
Intermediate Member
 
Strider007's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Texas
Posts: 1,414
Strider007 has at least 1500 rep pointsStrider007 has at least 1500 rep pointsStrider007 has at least 1500 rep pointsStrider007 has at least 1500 rep pointsStrider007 has at least 1500 rep pointsStrider007 has at least 1500 rep pointsStrider007 has at least 1500 rep pointsStrider007 has at least 1500 rep pointsStrider007 has at least 1500 rep pointsStrider007 has at least 1500 rep pointsStrider007 has at least 1500 rep points
Default

The chain and sprockets may be out of spec and not meshing properly and may need to be replaced.

Mine started doing that around 30,000 miles. The chain was no longer seating properly in all of the teeth on the rear sprocket, and it was making the same noises you are describing.

Put the bike on a rear stand, put it in neutral, and rotate the wheel by hand and watch the chain and sprocket. If they do need to be replaced, then replace both the front and rear sprockets and the chain all at the same time. I got my set at motomummy.com
__________________
2009 ZX-6R (45,000 miles and counting)

Akrapovic Slip-on | MJSPerformance Link Pipe | Spiegler SS Brake Lines | SpeedoHealer V4
Purolator Oil Filter | Hotbodies FE | Custom Blue LED Lighting | K&N Air Filter | Vortex Sprockets -1/+2

Last edited by Strider007; 11-13-2012 at 08:04 PM.
Strider007 is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2012, 08:12 PM   #3 (permalink)
Jr. Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 8
LAFORD1986 has at least 10 rep points
Default

I have 12k miles on it. Ok I will check that out
LAFORD1986 is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2012, 08:13 PM   #4 (permalink)
Jr. Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Hong Kong
Posts: 162
yahoodlums has at least 500 rep pointsyahoodlums has at least 500 rep pointsyahoodlums has at least 500 rep pointsyahoodlums has at least 500 rep pointsyahoodlums has at least 500 rep pointsyahoodlums has at least 500 rep pointsyahoodlums has at least 500 rep points
Default

Chain and sprockets is most likely and its not an expensive fix. See if the teeth on the rear sprocket are over point or the chain riding up leaving slight gaps. Probably with an 07 bike its worth replacing anyhow.
yahoodlums is offline   Reply With Quote
Old 11-14-2012, 11:08 AM   #5 (permalink)
Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: TX
Posts: 341
chevy42083 has at least 500 rep pointschevy42083 has at least 500 rep pointschevy42083 has at least 500 rep pointschevy42083 has at least 500 rep pointschevy42083 has at least 500 rep pointschevy42083 has at least 500 rep pointschevy42083 has at least 500 rep points
Default

I needed chain/sprockets at ~19k miles. They were over due by quite a bit. My chain had stretched to the point of scratching the paint off the swing arm (farther back than the chain slider), and dragging on the kickstand (didn't notice cause i generally have the kickstand down when I'm off the bike).

How well the chain is lubed/cleaned/maintained can make a chain last less or more... maybe yours was neglected.

Also, I had a kinked link which made a noticable click every rotation (this was somewhere around 12-15k miles). I cleaned the chain till it was SPOTLESS, and relubed and the kinked link loosened up. Maybe you have a couple?
__________________
-2007 650r
chevy42083 is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2012, 06:44 AM   #6 (permalink)
Jr. Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 8
LAFORD1986 has at least 10 rep points
Default

The problem are the sprockets I took bike to a buddy of mine who knows bikes and he said thet was the problem. Thanks to all who helped with the suggestions!!
LAFORD1986 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -4. The time now is 12:01 PM.



Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Motorcycle News, Videos and Reviews
Honda Grom Forum Harley Davidson Forum Honda 600RR Kawasaki Forum Yamaha R6 Forum Yamaha FZ-09 Forum
1199 Panigale Forum Roadglide Forum Honda CBR1000 Forum Vulcan Forum Yamaha R1 Forum Yamaha R3 Forum
Ducati Monster Forum Harley Forums Honda CBR250R Forum ZX10R Forum Star Raider Forum Yamaha Viking Forum
Suzuki GSXR Forum V-Rod Forums Honda Shadow Forum Kawasaki Motorcycle Forum Star Warrior Forum KTM Duke 390 Forum
SV650 Forum BMW S1000RR Forum Honda Fury Forum Kawasaki Versys Forum Drag Racing Forum Ducati 899 Panigale Forum
Suzuki V-Strom BMW K1600 Triumph Forum Victory Forums Sportbikes BMW NineT Forum
Volusia Forum BMW F800 Forum Triumph 675 Forum MV Agusta Forum HD Street Forum Suzuki GW250 Forum
Yamaha Motorcycles Victory Gunner Forum Honda Vultus Forum HD LiveWire Forum