Brass/Gold Flakes in oil - KawiForums - Kawasaki Motorcycle Forums
Closed Thread
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 17 (permalink) Old 11-07-2005, 10:29 PM Thread Starter
Jr. Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Minnetonka, Minnesota, United States.
Posts: 34
 
Brass/Gold Flakes in oil

Noticed when doing an oil change @13,000 miles I had like 6 small gold flakes at the bottom of my oil pan after draining the oil. Any one ran into this problem before and figured out what it is? I have an Idea that it could probably be some bearing ect. but what companants internally are bronze/gold.....?
yrlegacy is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 17 (permalink) Old 11-07-2005, 10:34 PM
Intermediate Member
 
Join Date: Jul 2005
Location: Sheffield, South Yorkshire, England.
Posts: 1,023
 
Haven't got a clue, I've not run into this before.
How big are the flakes?
Would they have made it down the oilways?
The description sounds like it's phosphour bronze but I don't know where in the bike there is any.
oncer is offline  
post #3 of 17 (permalink) Old 11-08-2005, 11:51 PM Thread Starter
Jr. Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Minnetonka, Minnesota, United States.
Posts: 34
 
The biggest flake was about the size of this "O", all the other flakes were half the size if not smaller about 6 flakes were found. So yes I would be safe to assume that yes the could get through the passages. One side of the flakes were gold/brass/bronze and the other side was silver.....
yrlegacy is offline  
post #4 of 17 (permalink) Old 11-12-2005, 02:08 AM Thread Starter
Jr. Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Minnetonka, Minnesota, United States.
Posts: 34
 
reexamined flake and they were not bonze....oil made it look that way, ripped aprt oil filter and not found like 3 more tiny flakes...so i don't know yet prolby a bearing?
yrlegacy is offline  
post #5 of 17 (permalink) Old 11-12-2005, 05:40 AM
Member
 
2000ZX9R's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Matherville, Illinois, United States.
Posts: 756
 
I bet you a mill it's from the clutch/transmission. You have to remember the same oil that is used in the engine is used in the transmission.

Some people do not know this… Just letting you know…



2000ZX9R is offline  
post #6 of 17 (permalink) Old 11-12-2005, 07:47 AM
Intermediate Member
 
Join Date: Jul 2005
Location: Sheffield, South Yorkshire, England.
Posts: 1,023
 
2000 could be right, have you missed any gears or are you haveing problems with gear changes?
oncer is offline  
post #7 of 17 (permalink) Old 11-12-2005, 12:45 PM
Jr. Member
 
Join Date: Mar 2005
Location: Okc, Oklahoma, United States.
Posts: 50
 
It's probably from the clutch basket or gears . I'd not worry about it given the relative small amount seen in an engine thats probably well run in with over 4k miles .

Alarming is when one see's hundred's in the bottom of a drain pan as the new engine is ran in . The worst I have personally seen at throwing off wear metals is some cheap copies of the Honda 90cc engine and the Ninja 250 .

Some throw off more than others do to design or machining / machining swarf but it's the norm , even in auto engines .

I always go for 2-3 oil drains w/o a filter change to drain it out and reduce tendancy to prematurely polish the bores during the first 600 or so miles . The larger particles cannot be fed through the oil pump screen . The only way to get the larger flakes out is to drain .
mountainmotor is offline  
post #8 of 17 (permalink) Old 11-13-2005, 04:43 PM
Member
 
Join Date: Aug 2005
Location: Jacksonville, North Carolina, United States.
Posts: 507
 
brass or bronze shavings sound like a bearing to me- but just my opinion
ZX9PILOT is offline  
post #9 of 17 (permalink) Old 11-15-2005, 03:46 PM
Jr. Member
 
Join Date: Mar 2005
Location: Okc, Oklahoma, United States.
Posts: 50
 
Read yrlegacy's third post where the color of the particles was revised .
mountainmotor is offline  
post #10 of 17 (permalink) Old 11-15-2005, 06:32 PM
Member
 
Join Date: Jul 2005
Location: Oceanside, California, United States.
Posts: 291
 
Quote:
yrlegacy - 11/07/2005 : 10:29 PM Noticed when doing an oil change @13,000 miles I had like 6 small gold flakes at the bottom of my oil pan after draining the oil. Any one ran into this problem before and figured out what it is? I have an Idea that it could probably be some bearing ect. but what companants internally are bronze/gold.....?
One question not asked is have you been doing any abnormal riding lately or have you had any strange noises prior to this oil change? Also, did you have anything similar to the particles mentioned in smaller quantity and/or same color during any other oil change or is this the first time ever? Did you recently change out your clutch with one of this type of material? Did you recently grind some gears when shifting?
simple guy is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Closed Thread

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the KawiForums - Kawasaki Motorcycle Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome