oil...... Where's it going ???? - KawiForums - Kawasaki Motorcycle Forums
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 7 (permalink) Old 11-27-2015, 09:09 PM Thread Starter
Jr. Member
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 35
 
oil...... Where's it going ????

07 ninja 650R. 62K mls.
I'll usually add a 1/2 pint or so of oil to the sump after 2- 150-200 mile day trips. I usually ride semi aggressive 5-7k rpm's. No visable oil, and I don't see an oil trail after hard accell. I've been using Amsoil 10-40W oil since 4K mls. have 2 valve stem clearance checks and re-shim when necessary. I'm suspecting the valve stem seals are worn.


Any help appreciated:
HR...
bikeboy is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 (permalink) Old 11-27-2015, 11:09 PM
Intermediate Member
 
BlackDog's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Houston, Texas, United States.
Posts: 3,247
           
your plugs could possibly give you a little info.
BlackDog is offline  
post #3 of 7 (permalink) Old 11-28-2015, 10:50 AM
Jr. Member
 
panthercity's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: North Central Texas
Posts: 191
      
Oil isn't generally consumed on acceleration. When you decelerate, the crankcase is in vacuum, drawing oil up into the airbox where it is mixed with the air/fuel mixtures injected into the cylinder and burned.

As said above, pull the plugs and take a look at them, they should be the color of lightly toasted toast. Then, check your airbox to see if there is oil on the floor of the box.
panthercity is offline  
 
post #4 of 7 (permalink) Old 11-28-2015, 11:44 PM Thread Starter
Jr. Member
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 35
 
Quote:
Originally Posted by panthercity View Post
Oil isn't generally consumed on acceleration. When you decelerate, the crankcase is in vacuum, drawing oil up into the airbox where it is mixed with the air/fuel mixtures injected into the cylinder and burned.

As said above, pull the plugs and take a look at them, they should be the color of lightly toasted toast. Then, check your airbox to see if there is oil on the floor of the box.


Thanks for reply; I wont see those plugs till the next valve check. If the plugs look ok, I could do a leak down test. Could it still be bad valve stem seals? If so how do I know?


HR...
bikeboy is offline  
post #5 of 7 (permalink) Old 11-29-2015, 08:52 AM
Member
 
Actonite's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Oakville, Ontario Canada
Posts: 369
  
With that milage I would think your rings are a little worn. Usually worn valve seals will show a puff of blue smoke on start-up.
Actonite is offline  
post #6 of 7 (permalink) Old 11-29-2015, 09:28 AM Thread Starter
Jr. Member
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 35
 
Quote:
Originally Posted by Actonite View Post
With that milage I would think your rings are a little worn. Usually worn valve seals will show a puff of blue smoke on start-up.


wouldn't any leakage in the combustion chamber cause some blue smoke on start up rings, bad valve seat, or seals? Also I was told, Syn oils don't show blue color on start up. There's probably no use for the expense of Amsoil motor oil. There's a owner of a Honda F4i using Mobil 1 10-40W extended Miles auto oil since 5K mls. and has 300K mls!! much cheaper to top off.


Thanks for reply:
HR...
bikeboy is offline  
post #7 of 7 (permalink) Old 11-29-2015, 01:12 PM
Core Member
 
Jeff in Kentucky's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 6,000
           
A previous thread about 650s losing oil:
-
-
https://www.kawiforums.com/ninja-650r...nsumption.html
-
-

“Banking institutions have banished precious metals and substituted a more fluctuating and unsafe medium; they have withdrawn capital from useful improvements and employments to nourish idleness for the few, who prefer demoralizing pursuits to labors useful to the whole; the peace of the whole is endangered by evils more easily to be deplored than remedied." by Thomas Jefferson,1810 (edited)
Jeff in Kentucky is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the KawiForums - Kawasaki Motorcycle Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome