Hot start issues - KawiForums - Kawasaki Motorcycle Forums
 1Likes
  • 1 Post By badassjake
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 (permalink) Old 05-21-2018, 06:00 PM Thread Starter
Jr. Member
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 12
 
Hot start issues

2007 ZZR 600


Been having some hot start issues since the end of last season. Facts:
- Starts easily when cold (with a little bit of choke and usually a touch of throttle for good measure)
- If I Start it back up within a minute after shutting off it will start, but only with a touch of choke.
- Let it sit for a while (say 3-5 minutes) and it will fail to start with any combination of choke/throttle
- Letting it cool down for 15-30 minutes and it will *usually* start again, with choke and throttle.
- Will always start again after waiting extended periods of time (many hours/days)
- Was unable to bump start or jump start
- I believe the bike runs rich (plugs looked quite fouled last time i pulled them, 1.5 years ago)




What could I be looking at here, and what kind of troubleshooting could I perform to narrow down the issue?
Any help much appreciated.

Last edited by Matty8; 05-21-2018 at 07:10 PM.
Matty8 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 (permalink) Old 05-21-2018, 06:07 PM Thread Starter
Jr. Member
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 12
 
Based on some of my research, running rich could be the problem. Noob question, but how do I lean it out? I've worked on the carbs before but I'm not sure what is required to change the ratios, and my service manual did not specify.
Matty8 is offline  
post #3 of 5 (permalink) Old 05-21-2018, 07:15 PM
Intermediate Member
 
WildCard's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: SouthWest Missouri 2002 ZX-6R
Posts: 3,820
           
I would clean the carbs really well and replace the plugs before messing with the jetting. Hot start issues might also be a problem with the valves, do you know when they were adjusted last ?

"We guard our money with well armed men and our children
with "gun free zone" signs. That's the priorities of the
damned. " - WillBrink
WildCard is offline  
 
post #4 of 5 (permalink) Old 05-21-2018, 08:59 PM Thread Starter
Jr. Member
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 12
 
Quote:
Originally Posted by WildCard View Post
I would clean the carbs really well and replace the plugs before messing with the jetting. Hot start issues might also be a problem with the valves, do you know when they were adjusted last ?
Carb clean was done end of 2016.
Plugs only ever cleaned and gapped, never changed that i know of.

valves never adjusted in 18k miles.
Matty8 is offline  
post #5 of 5 (permalink) Old 05-22-2018, 10:45 AM
Lifetime Premium
 
badassjake's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Posts: 2,554
           
Send a message via MSN to badassjake
typically tight valves make this condition.....if it was too rich, then it would typically start cold without choke.
WildCard likes this.
badassjake is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the KawiForums - Kawasaki Motorcycle Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome