Kawasaki Motorcycle Forums banner

07/08 zx6r kleen air mod

105K views 100 replies 45 participants last post by  wingnutks  
#1 · (Edited)
To będzie długi post, więc proszę o cierpliwość.
Na początek pozbądźmy się prawnego zastrzeżenia.

Ten mod jest przeznaczony wyłącznie do użytku w wyścigach terenowych. Użycie tego modu może spowodować utratę gwarancji fabrycznej. Ten mod może spowodować, że Twój motocykl naruszy przepisy dotyczące emisji spalin. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek trudności mechaniczne lub obrażenia spowodowane próbą tej modyfikacji. Ta konkretna modyfikacja dotyczy tylko modeli Kawasaki zx6r 07/08.

Postaram się zamieszczać odpowiednie zdjęcia do każdego kroku. Niektórym z was, bardziej zaawansowanym w pracy przy tych motocyklach, może się wydawać, że to dużo, ale mam nadzieję, że pomogę również osobom, które dopiero zaczynają przygodę z kluczami.

Proszę pamiętać, że to nie jest model kalifornijski. Mają dodatkowe elementy związane z emisją spalin.

Krok 1. Zdejmij plastikowe osłony boczne, aby uzyskać dostęp do demontażu siedzenia.
Image

Image

Krok 2. Zdejmij siedzenie
Image

Następnie zobaczysz to...
Image

Krok 3. Zdejmij zbiornik paliwa
Zdejmij te 2 śruby z przodu zbiornika.
Image

Zdejmij tę śrubę z tyłu zbiornika.
Image

Odłącz ten przewód od zbiornika, trochę się z niego wyleje, a potem przestanie.
Image

Następnie możesz podeprzeć zbiornik deską 2x4 lub czymś podobnym. Ostatecznie całkowicie zdjąłem zbiornik, co jest nieco bardziej skomplikowane, ale niekonieczne.
Image

Możesz również położyć coś na ogonie i obrócić go w ten sposób, jeśli jesteś ostrożny.
Image

Jeśli całkowicie zdejmujesz zbiornik, musisz to odłączyć.
Image

I to
Image

Teraz, w tej następnej części, nie musisz całkowicie rozkładać airboxa tak jak ja, ale pomyślałem, że to pokażę, ponieważ i tak instaluję wyścigowy filtr powietrza BMC.
Krok 4. Zdejmowanie airboxa
Odłącz to.
Image

Zdejmij te 5 śrub i zdejmij.
Image

Wykręć wszystkie śruby w airboxie
Image

Nie zapomnij o tej, głęboko ukrytej.
Image

Odłącz ten wąż
Image

Powinieneś teraz to widzieć.
Image

Zdejmij tę śrubę w górnej części zdjęcia przy ramie
Image

Tylko 20 zdjęć dozwolonych, więc ciąg dalszy nastąpi

• Like
Reactions: Phsyclone79
#2 · (Edited)
Usuń te wtyczki ramy i poluzuj śruby głęboko w środku. Uważam, że to małe klucze imbusowe. To pozwala na wyciągnięcie airboxa.
Image

Powinieneś teraz na to patrzeć
Image

Usuń te śruby. Na płytę przypadają 2.
Image

Usuń płyty i dołączone do nich węże oraz zawór parowania, wszystko jako 1 element.
Image

Zainstaluj te płyty zaślepiające. Użyłem Ivans.
Image

to jest biała wtyczka, którą musisz zmostkować. Trudno to zobaczyć, ale użyłem małego zszywacza.
Image

Image

Następnie zaklej to taśmą.
Image

Użyj tej dołączonej wtyczki próżniowej, aby zatkać dół airboxa
Image

Ostatni krok.
Złóż wszystko z powrotem, upewniając się, że ponownie podłączysz wszystkie niezbędne kable i węże, których nie usunąłeś, upewniając się, że zabezpieczysz węże i elementy elektryczne w bezpiecznym miejscu.

Przepraszam za niektóre rozmyte zdjęcia. Myślę, że mój telefon zdenerwował się na mnie za traktowanie go jak aparat, lol.

• Like
Reactions: spikespiegel
#3 ·
Pierwsze wrażenia po pierwszym uruchomieniu..

Rower wydaje się faktycznie działać trochę płynniej.
Wygląda na to, że ma więcej mocy zaraz po uruchomieniu.
Nie mógłbym być bardziej zadowolony z rezultatów.

#13 ·
Pierwsze wrażenia po pierwszym uruchomieniu...

Rower wydaje się działać nieco płynniej.
Wygląda na to, że ma więcej mocy zaraz po biegu jałowym.
Nie mógłbym być bardziej zadowolony z wyników.
dzięki temu postowi instalacja mojego filtra k&n zajęła mi dziś około 10 minut!
zrobiłem to, co ty, obracając zbiornik paliwa i kładąc go na ręczniku umieszczonym na moim siedzeniu.

jestem w trakcie zamawiania płyt zaślepiających, ale nie jestem pewien, czy pomoże to w przypadku fabrycznego układu wydechowego?
moje pierwsze wrażenia są takie same jak twoje, tylko z zainstalowanym filtrem. rower działa o wiele płynniej!

Attachments

#4 ·
Świetny artykuł...\nKilka pytań, i przepraszam, jeśli to przegapiłem...\nCzy istnieje jakiś zestaw, z którego wziąłeś zaślepki i wtyczkę próżniową? A jeśli tak, to gdzie możemy go dostać?\nZakładam, że ten mod zapobiega recyrkulacji wentylowanego powietrza z pokrywy zaworów?

#5 ·
#8 ·
hey tecate, sorry to bring this up but what exactly is the benefit of doing this , in detail? Smoother powerband? more power?

and what was the total damage in terms of replacment parts you had to order for this mod..?? Thanks!!
Pierwszym powodem, dla którego warto to zrobić, jest to, że jeśli masz wydech z rynku wtórnego i nie lubisz strzelania podczas hamowania. Drugim powodem jest to, że jeśli jesteś jak ja i zabierasz swój motocykl na hamownię, aby go dostroić bez usuwania elementów smogowych, nie możesz uzyskać dokładnej mieszanki paliwowo-powietrznej. Kilka osób produkuje płyty zaślepiające. Tecate i ja dostaliśmy płyty zaślepiające Ivana za 35 dolarów plus koszty wysyłki.

#10 ·
Dlaczego musisz umieścić zworkę na tej wtyczce? Czy nadal byłaby potrzebna, jeśli używasz ECU Kit?
Wiem, że ECU Kit jest w porządku z usunięciem serwa wydechu, ale nie jestem pewien co do zworki z zaworu Kleen.

#16 ·
nie, to nie jest mod zworki...to złącze pod siedzeniem i musisz go poszukać i to zrobić...darmowe 11+ KM....

to jest konieczne tylko w przypadku niestandardowego wydechu...więc możesz dostroić...lub jeśli po prostu chcesz zrzucić dużą wagę z roweru cali spec

#46 ·
nie, to nie jest mod zworki...to złącze pod siedzeniem i musisz go poszukać i zrobić...darmowe 11+ KM....

to jest konieczne tylko z wydechem z rynku wtórnego....więc możesz stroić...lub jeśli po prostu chcesz zrzucić dużą ilość wagi z roweru cali spec
Czy mam rację mówiąc, że tylko motocykle z USA mają mniej mocy niż nasze modele z Wielkiej Brytanii/Europy?

Zatem ta modyfikacja nie przynosi korzyści ZX6 z Wielkiej Brytanii?

#53 ·
nigdy całkowicie nie blokuj otworu wentylacyjnego dla pęknięcia. Potrzebny jest filtr... nadal trzeba odpowietrzyć... albo BOOOOOOMBOOOOOOOM
Czy ktoś może to wyjaśnić? Czy ktoś ma zdjęcie? Nie chcę wysadzić mojego $#!% w powietrze. Myślę, że miałeś na myśli "skrzynię korbową" zamiast "pęknięcia", tak?

#22 ·
To jest biała wtyczka, którą musisz zmostkować. Trudno to zobaczyć, ale użyłem małej zszywki.
Image

Image

Potem zaklej to taśmą.
Image

Zatem wszystko, co tu zrobiłeś, to włożenie zszywki do złącza i zaklejenie jej taśmą. I żeby upewnić się, że to wyłączy kontrolkę FI po wyjęciu tego zaworu? Wiem, że to starszy post, ale tak jak mam to teraz, ten zawór jest nadal podłączony i po prostu związany opaską zaciskową z dala od drogi.

#23 ·
Po wyjęciu zaworu, jeśli nie zewrzesz tej wtyczki, ECU wykryje jej usunięcie i zobaczysz migające czerwone światło. Tak, po prostu zszywka, tak jak w przypadku modyfikacji zworki.

• Like
Reactions: navajowalks
#27 · (Edited)
nie do końca modyfikacja kleen air. tak, wyeliminowała pompy spalin, ale nigdy nie przeniosłeś rury skrzyni korbowej z tyłu obudowy filtra powietrza. aby dokończyć konfigurację, zdobądź filtr k+n i odpowietrz skrzynię korbową i zakryj tył obudowy filtra powietrza.
gdzie odpowietrza się skrzynia korbowa? czy idzie do airboxa oddzielnie od płyt Kleen?

również patrząc na schemat okablowania....(zdezorientowany)... więc kiedy to faktycznie odpowietrza?

#28 ·
Image

Przeprowadź długi wąż od odpowietrznika skrzyni korbowej do tego zaworu T. = jeśli zamierzasz wykonywać akrobacje lub często jeździć na jednym kole motocyklem. i zaślep tył obudowy filtra powietrza, gdzie normalnie wchodzi.

Jeśli zamierzasz ścigać się i nie jeździć na jednym kole motocyklem, użyj płyt zaślepiających na pokrywie zaworów i załóż filtr skrzyni korbowej K+N i zaślep tył obudowy filtra powietrza.

#31 ·
Image

Poprowadź długi wąż od odpowietrznika skrzyni korbowej do tego zaworu T.= jeśli zamierzasz wykonywać akrobacje lub często jeździć na jednym kole motocyklem. I zaślep tył puszki filtra powietrza, gdzie normalnie wchodzi.

Jeśli zamierzasz ścigać się i nie jeździć na jednym kole motocyklem, użyj płyt zaślepiających na pokrywie zaworów i załóż filtr skrzyni korbowej K+N i zaślep tył puszki filtra powietrza.
W wyścigach mówi się, że trzeba to włożyć do zbiornika wychwytującego. Filtr mógłby rozpryskiwać olej wszędzie.

#33 ·
Uwielbiam to! Mój rower teraz działa o wiele płynniej. Polecam to wszystkim. Dzięki za artykuł!