Kawasaki Motorcycle Forums banner

Regulacja reflektorów

54K views 40 replies 12 participants last post by  kkim  
#1 ·
Czytałem w instrukcji, żeby obrócić górną śrubę do regulacji pionowej. Chciałbym mieć ją trochę niżej, żeby oświetlała drogę, a nie znaki drogowe.

Ale kręcę i kręcę i nic się nie dzieje. Muszę ją dużo obrócić czy co?

I trzeba mieć włączony motocykl, żeby zobaczyć światło. Dość jasne światło.

#3 ·
Czytałem w instrukcji, aby obrócić górną śrubę w celu regulacji pionowej. Chciałbym, żeby było trochę niżej, aby oświetlało drogę, a nie znaki drogowe.

Ale ciągle kręcę i kręcę i nic się nie dzieje. Czy muszę dużo kręcić, czy co?

I musisz mieć włączony motocykl, aby zobaczyć światło. Dość jasne światło.
Istnieją dwie regulacje, pionowa i pozioma. Regulatory przesuwają cały zespół reflektora, zarówno światła mijania, jak i drogowe w tym samym czasie.

Stawiam swój motocykl na stopce bocznej około 3 metrów od ściany, aby móc zobaczyć wzór światła. Wkładam również mały kawałek drewna 2x4 pod stopkę, aby motocykl stał bardziej pionowo. Uruchom motocykl i obserwuj tylko wzór światła mijania. Regulator do regulacji pionowej znajduje się po lewej stronie zespołu, jeśli dobrze pamiętam. Regulator poziomy znajduje się po prawej stronie zespołu reflektora. Dostosuj w górę lub w dół. Potrzeba wielu obrotów (10-20), aby uzyskać znaczącą różnicę na ścianie. Przyklejam mały kawałek taśmy do ściany, zanim zacznę regulację, aby mieć punkt odniesienia do porównania. Po prostu obracaj regulator, aż zobaczysz, jak wzór przesuwa się względem kawałka taśmy.

Kiedy ustawię wzór reflektora tak, jak chcę, zabieram motocykl na jazdę próbną. Oceniam prawidłowe ustawienie, patrząc, jak wysoko wzór światła świeci na typowym samochodzie osobowym przede mną. Nigdy nie chcę, aby wzór mojego światła mijania świecił ponad górną krawędź ich bagażnika, aby ich nie oślepiać z wnętrza samochodu. Dostosuj światło mijania w górę lub w dół po jeździe próbnej. Światło drogowe ma już ustaloną wysokość nad światłem mijania, więc nie jest wymagana żadna regulacja.

#8 ·
Próbowałem wczoraj wieczorem obniżyć światło. Najpierw się poruszyło, a potem wydawało się, że kręcę, ale nie poruszało się dalej. Mogę nacisnąć na dół reflektora i zobaczyć, że porusza się dalej w dół, ale nie pozostaje tam. Nadal jest za wysoko, prawie nie oświetla ziemi, a światła drogowe mogą być sygnałem nietoperza. Daj mi znać, czy uda ci się obniżyć swoje światła wystarczająco nisko.

#9 ·
Próbowałem wczoraj wieczorem obniżyć światło. Na początku się poruszało, a potem wydawało się, że kręcę, ale już się nie poruszało. Mogę nacisnąć na dół reflektora i zobaczyć, że opada niżej, ale nie chce tam zostać. Nadal jest za wysoko, prawie nie oświetla ziemi, a światło drogowe może być sygnałem nietoperza. Daj mi znać, czy uda ci się obniżyć swoje światło.
Moje też tak ma. Pomyślałem, że może to tylko moja waga (ważę 250), która powoduje, że tył trochę opada, a przód idzie w górę.

To była katorga, żeby włożyć tam moje wielkie ręce i to wyregulować. Wszystkie są poobcierane i porysowane, następnym razem po prostu zdejmę boczną owiewkę.

#11 ·
Powiem mojemu dealerowi, żeby to dla mnie naprawił, żeby nie musieć mieć "EMO" rąk haha
Ręce Emo? LOL!

Cóż, mam krótkie, umiarkowanie szerokie palce i ogromną, mięsistą dłoń. Kiedy próbuję sięgnąć w owiewkę, to tak, jakby próbować wepchnąć arbuza w tyłek. :eek: W końcu się tam dostanie, ale nie bez zmiażdżenia go trochę.

#19 ·
Czy ktoś ma zdjęcie lokalizacji śruby? Mój reflektor świeci jakieś 3 metry w powietrze. WSZYSCY mrugają mi światłami, a ja słabo widzę drogę. Mam tylko M1, więc nie powinienem jeździć w nocy, ale musiałem ostatnio wrócić do domu. Zacząłem jechać i pomyślałem: WTF? Dlaczego światło mijania świeci w drzewa na poboczu drogi? Ważę tylko 150 funtów, więc wiem, że to nie mój chudy tyłek obciąża tył motocykla.

#28 ·
Znalazłem to sam.

Najpierw zacząłem regulować regulację poziomą, myśląc, że to pionowa. Jest mały otwór, w który można włożyć śrubokręt krzyżakowy pod reflektorem. Potem musiałem to ponownie wyregulować, ponieważ w końcu wkręciłem to do końca. Potem znalazłem duży plastikowy guz w górnej lewej części obudowy reflektora. Potem zacząłem od obrotu zgodnie z ruchem wskazówek zegara, ale to przesunęło go w górę. Więc musisz obrócić go w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, aby go obniżyć.

#29 ·
Mam więc pytanie do was, którzy albo obniżyli światła, albo zainstalowali reflektory HID. Jeżdżę dość często w nocy, a większość dróg w mojej okolicy w ogóle nie jest oświetlona, więc zwykle muszę polegać na własnym oświetleniu i zaczynam odczuwać, że standardowe światła mijania to za mało.

Myślałem o zakupie reflektorów HID do motocykla lub obniżeniu reflektorów, aby móc stale używać świateł drogowych bez oślepiania/denerwowania innych kierowców. Nie eksperymentowałem jeszcze z regulacjami, ale od was, którzy macie z tym doświadczenie, czy uważacie, że można obniżyć światła na tyle, aby światła drogowe mogły być zawsze używane? A może napotykacie problem, w którym, gdy światła drogowe są wystarczająco nisko, aby można było ich bezpiecznie używać, światła mijania są zbyt nisko, że w ogóle nie warto? Jeśli to ma sens...

Czy też powinienem się tym nie przejmować i zainwestować w reflektory HID?

Dzięki za pomoc, Jeff

#30 ·
Mam pytanie do was, którzy albo wyregulowali światła niżej, albo zainstalowali HID. Jeżdżę dość często w nocy i większość dróg w mojej okolicy w ogóle nie jest oświetlona, więc zwykle muszę polegać na własnym oświetleniu i zaczynam odczuwać, że standardowe światła mijania nie wystarczają.

Myślałem o zakupie HID-ów do motocykla lub obniżeniu reflektorów, aby móc stale używać świateł drogowych bez oślepiania/denerwowania innych kierowców. Nie eksperymentowałem jeszcze z regulacjami, ale od was, którzy macie z tym doświadczenie, czy uważacie, że można wyregulować światła na tyle nisko, aby światła drogowe mogły być zawsze używane? A może napotykacie problem, w którym, gdy światła drogowe są wystarczająco nisko, aby można było ich bezpiecznie używać, światła mijania są zbyt nisko, że nie warto ich już używać? Jeśli to ma sens...

Czy powinienem się tym nie przejmować i zainwestować w HID-y?

Dzięki za pomoc, Jeff
Jeff,

Jeżdżę krętą górską drogą dwupasmową w nocy, która nie ma żadnych świateł ulicznych.... POTRZEBUJĘ ulepszonego oświetlenia.

Biorąc to pod uwagę, dobre oświetlenie z każdego pojazdu pochodzi z prawidłowego ustawienia świateł, które posiadasz. Jeśli to, co mówisz o drogach w Twojej okolicy, jest prawdą, nie chcesz pogarszać swojej zdolności widzenia, obniżając światła drogowe na tyle nisko, aby nie przeszkadzały innym osobom, gdy są włączone. Musisz je odpowiednio wycelować, aby widzieć tak daleko w dół drogi, jak to możliwe.

Sztuczka polega na wycelowaniu świateł mijania na tyle wysoko, aby uzyskać dobre pokrycie, ale nie tak wysoko, aby oślepiać ludzi. Mój zgrubny test polega na zatrzymaniu się za przeciętnym samochodem i sprawdzeniu, czy linia odcięcia ze świateł mijania znajduje się tuż poniżej linii bagażnika. Nie chcesz, aby światło odcięcia znajdowało się powyżej, ponieważ świeciłoby bezpośrednio w ich samochód w nocy... to jest skierowane zbyt wysoko.

Ponieważ światła drogowe i mijania są połączone w jednej obudowie w tym motocyklu, Twoje światła drogowe powinny być również odpowiednio wycelowane w tym czasie. Zobacz, czy to nie poprawia Twojej zdolności widzenia w nocy dalej w dół drogi.

Jeśli w tym momencie potrzebujesz więcej światła, załóż HID-y. Zrobiłem to i są one zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem dla zwiększonej mocy światła. Po prostu upewnij się, że sprawdzasz ustawienie reflektorów, aby nie oślepiać nadjeżdżającego ruchu. To jest główna skarga na HID-y, jaką mają ludzie... nie bądź częścią problemu.... ustaw reflektor prawidłowo.

#31 · (Edited)
Przepraszam za opóźnienie! (To był ZAJĘTY tydzień i dopiero teraz odebrałem kilka baterii). Cholera, minęło tyle czasu, że 250ballsoffury nie POSIADA już Ninja 250! LOL

Anywho...
Image

Po zdjęciu owiewki po stronie pasażera (Hehehe) można uzyskać dostęp do regulacji wiązki poziomej...
Image

To (śruba) po prawej stronie (mylące, ponieważ instrukcja pokazuje pokrętło).

Jeśli chodzi o wiązkę pionową...
Image

Po drugiej stronie motocykla ze zdjętą owiewką jest TAM GÓRA
Image

Bardzo wysoko tam!

#32 ·
Wow, to są naprawdę udane ujęcia... Myślę, że na ostatnim zdjęciu przekręcenie tego pokrętła w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara skieruje światło w dół...pomaga uniknąć oślepiania innych...dobra rzecz, jeśli nie chcesz czołowego zderzenia z samochodem... LOL.

#34 ·
Vex: Dzięki za zdjęcia. Trochę uciążliwe jest zdejmowanie owiewek tylko po to, żeby wyregulować wiązki, ale tak już jest. Jeszcze raz dzięki.
Wierzę, że do regulatorów można dotrzeć od spodu bez zdejmowania owiewek. Tak, trudno do nich dotrzeć, ale ze zdjęciami dostarczonymi przez VeX wiesz przynajmniej, czego szukać. Nie jestem pewien, czy można do nich dotrzeć bez zdejmowania owiewek, ale pamiętam, że ktoś pisał o wymianie żarówek, po prostu sięgając po nie od spodu.

#35 ·
Chociaż ZAZWYCZAJ jestem przeciwny robieniu wielu różnych rzeczy jednocześnie (jakby jedno zadanie zostało później zepsute, trudno jest postawić diagnozę), planuję wyregulować reflektory W połączeniu z innymi rzeczami... Powiedzmy, że zamierzasz podłożyć podkładki pod iglice gaźnika, zaplanuj zdjęcie owiewek i tej nocy wyreguluj światła. Cholera, zrobiłem te zdjęcia (i musiałem LEKKO wyregulować światła) bez zamiaru tego robić. Dosłownie zdjąłem owiewki do czegoś innego.

Dostanie się do śrub regulacyjnych jest milion razy łatwiejsze bez owiewek. Grzebanie przy śrubach w przeciwnym razie zajęłoby prawdopodobnie więcej czasu niż samo zdjęcie i ponowne założenie owiewek. Tylko moje .02 :)

#36 ·
Dostanie się do śrub regulacyjnych jest miliard razy łatwiejsze bez owiewek. Grzebanie przy śrubach w przeciwnym razie zajęłoby prawdopodobnie więcej czasu niż po prostu zdjęcie i ponowne założenie owiewek. Tylko moje 0,02 :)
Całkowicie się zgadzam, chociaż być może nie wszyscy czują się komfortowo z zdejmowaniem karoserii. Myślę, że musi to być rodzaj choroby, chęć tak częstego oglądania swojego motocykla nago. :p

#38 ·
Przepraszam, powinienem był zaktualizować ten wątek wcześniej. Jeśli masz małe dłonie/ramiona, regulatory można dosięgnąć bez zdejmowania owiewek. Pionowe (góra/dół) pokrętło jest trudne i wymaga pewnych wygibasów, aby do niego dotrzeć. Dostałem się do niego, wkładając ramię od spodu prawej strony, mimo że cholerstwo jest po lewej stronie. Obróć je w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, aby obniżyć wiązkę.

Postępuj zgodnie ze zdjęciami/informacjami zamieszczonymi tutaj, ponieważ instrukcja serwisowa jest do bani. Mówi, żeby użyć śrubokręta na pokrętle! Oczywiście trzeba je obracać palcami. Użyj śrubokręta do poziomego regulatora śruby. Ogólnie rzecz biorąc, zajęło mi to tylko około 10 minut, aby zakończyć regulację.

Zanim zostały wyregulowane, moje światła (światła mijania) były tak rozregulowane, że oświetlały znaki nad głową i wierzchołki drzew. Jednak nie przeszkadzało to innym kierowcom, ponieważ były tak wysoko, że przechodziły nad ich głowami.

#39 ·
Przepraszam, powinienem był zaktualizować ten wątek wcześniej. Jeśli masz małe dłonie/ramiona, regulatory można dosięgnąć bez zdejmowania owiewek. Pionowe (góra/dół) pokrętło jest trudne i wymaga pewnych wygibasów, aby do niego dotrzeć. Dostałem się do niego, wkładając ramię od spodu prawej strony, mimo że cholerstwo jest po lewej stronie. Obróć je w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, aby obniżyć wiązkę.

Postępuj zgodnie ze zdjęciami/informacjami zamieszczonymi tutaj, ponieważ instrukcja serwisowa jest do bani. Mówi, żeby użyć śrubokręta na pokrętle! Oczywiście trzeba je obracać palcami. Użyj śrubokręta do poziomego regulatora śrubowego. Ogólnie rzecz biorąc, zajęło mi to tylko około 10 minut, aby zakończyć regulację.

Zanim zostały wyregulowane, moje światła (światła mijania) były tak nieprawidłowo ustawione, że oświetlały znaki nad głową i wierzchołki drzew. Jednak nie przeszkadzało to innym kierowcom, ponieważ były tak wysoko, że przechodziły nad ich głowami.:rolleyes:
Ichiro.. dzięki za uzupełnienie i za poświęcenie czasu na napisanie informacji, aby można było ją udostępnić innym, jeśli będą szukać tego tematu. Chciałbym, żeby więcej członków robiło uzupełnienia tak jak ty.

Mahalo,
:)