Kawasaki Motorcycle Forums banner
Status
Not open for further replies.

Klucz do filtra oleju? Czy 57001-1249 jest dobry?

38K views 30 replies 21 participants last post by  ShiftyCapone  
#1 ·
Mam 03 636 6r. Chciałbym sam wymienić olej, ale waham się, żeby zdjąć ten filtr oleju. Nie wiem dokładnie, jak to zrobić... po prostu przekręcić i pociągnąć... czy...?? Zauważyłem również, że klucz Kawasaki ma numer części 57001-1249. Czy można dostać coś tańszego, co dobrze działa? Czy filtry we wszystkich 600 i 1000 motocyklach nie są tego samego rozmiaru i pasują? Po założeniu tej nasadki na filtr, jakiego rozmiaru klucza/klucza potrzebujesz, aby podłączyć koniec? Oto mój filtr, który wkrótce trzeba będzie wymienić: Wygląda na to, że nie potrzebuję 57001-1249, żeby zdjąć mój... tylko zwykły klucz. Ale myślę, że będę go potrzebował z nowym filtrem, który może nie być taki jak ten filtr, który jest teraz na nim... Czego wy ludzie używacie? Jakieś linki/ceny/zdjęcia? Dzięki

Save
#2 ·
Hej kolego... Radziłbym ci nie marnować pieniędzy na klucz do filtra oleju, zwłaszcza na taki od Kawi. Brzmi jak prosty sposób, żeby cię oskubać, jeśli mnie pytasz. W każdym razie, ten filtr, który masz, będzie dziecinnie prosty do wymiany. Chwyć grzechotkę i po prostu go odkręć. A kiedy pójdziesz kupić nowy filtr, weź taki, który ma nakrętkę na górze, tak jak ten, który masz teraz. Wymiany oleju są proste (jeśli masz zestaw stojaków... jeśli nie, idź kupić kilka), i to prosty sposób, żeby zaoszczędzić dużo pieniędzy, jeśli dużo jeździsz... o, i jest krok po kroku instrukcja wymiany oleju w sekcji "jak to zrobić" tutaj na stronie. Jest dla 636, ale powinno być w zasadzie to samo...

Save
#3 ·
Nie wiem, czy to nie było dla niego wystarczająco oczywiste, żeby to zrozumiał, myślę, że możemy nie chcieć, żeby wymieniał olej, zwłaszcza jeśli musi go odbijać.

ZDOBĄDŹ PRZYJACIELA I DAJ MU PIWO, ŻEBY TO ZROBIŁ!

Save
#4 ·
Jeśli chodzi o twixt01, proszę, jeśli uważasz, że jesteś taki cholernie mądry i wiesz wszystko, to nie publikuj głupich rzeczy w moim wątku. Idź ponarzekać gdzie indziej. Szukałem pomocy, a nie głupich uwag. Cieszę się, że wiesz, jak wymieniać swoje filtry! Dobrze dla ciebie!

Save
#5 ·
Filtry oleju K&N są dostarczane z nakrętką na górze filtra. To sprawia, że ​​usunięcie/instalacja jest naprawdę łatwa. Ale jeśli skończysz z filtrem oleju, który nie ma nakrętki na górze. Po prostu wpadnij do autozone. Mają kilka stylów kluczy do wyboru. Moim osobistym faworytem jest ten rodzaj, który pasuje do końca filtra (jak nasadka) i ma otwór na górze, dzięki czemu można użyć grzechotki. Myślę, że zapłaciłem za to 5 dolarów.

I PROSZĘ PROSZĘ PROSZĘ!!! upewnij się, że nie przekręcisz filtra podczas instalacji.

Save
#7 ·
No dalej. Wszyscy musimy od czegoś zacząć.
Oryginalnie napisane przez twixt01
Nie wiem, czy to nie było dla niego wystarczająco oczywiste, żeby to zrozumiał, myślę, że możemy nie chcieć, żeby wymieniał olej, zwłaszcza jeśli musi go odbijać.

ZNAJDŹ PRZYJACIELA I DAJ MU PIWO, ŻEBY TO ZROBIŁ!
W każdym razie, podchwyciłem tę technikę z tego forum (chyba). Użyj skórzanego paska. Zadziała dokładnie tak samo jak klucz do oleju. Po prostu przełóż go przez klamrę i pociągnij, aż przylgnie do filtra. Następnie zakręć nim, aż się odkręci. Tylko upewnij się, że natrzesz trochę oleju na rant nowego filtra przed jego założeniem.

Bułka z masłem i kosztuje 0 $. Chyba że nie masz skórzanego paska.

#9 ·
Moim osobistym ulubionym sposobem na usuwanie filtra oleju jest śrubokręt. Weź duży, wbij go z boku i wbij go na wylot (uważaj, żeby nie uderzyć w gwinty w środku) i po prostu użyj śrubokręta jako dźwigni, aby go odkręcić... Następnie po prostu użyj rąk. Jest to trochę brudne, ale jest darmowe, jeśli masz już duży śrubokręt.

#10 ·
Wysłane pierwotnie przez that zixxer guy
Nie musiałem odpowietrzać swojego, kiedy to robiłem. Żadna kontrolka oleju, nic. Jak można sprawdzić, czy trzeba odpowietrzyć?
Kontrolka oleju świeci się po wymianie oleju.

Save
#11 ·
Wysłane przez jason1313
To, co moim zdaniem działa najlepiej, to klucz paskowy Craftsman
Pierdolę te rzeczy

Użyłem jednej z tych rzeczy i pasek miał dużo "luzu". Nie wydawało się solidne. I rozwaliłem pasek w tym cholernym czymś bez większej siły. Co oznaczało, że musiałem użyć oleju, który kupiłem, aby napełnić mój rower (z brudnym filtrem). Przejechać przez miasto bez owiewek. I dostać więcej oleju i narzędzie, które nie było gównem.:(

Save
#13 ·
Jeśli używasz techniki śrubokręta, najważniejsze jest, aby pamiętać, że początkowo musisz użyć szybkiego uderzenia typu burst-blast, aby je poluzować. Jeśli spróbujesz je po prostu podważyć, rozerwiesz filtr i naprawdę będziesz w czarnej d*pie.

#16 ·
Używam klucza dynamometrycznego i dokręcam go do specyfikacji za pomocą klucza do filtra. Mój stary motocykl był zabezpieczony drutem na tor, więc nawet jeśli nie był IDEALNIE dokręcony, filtr i tak się nie poluzował, więc bez obaw. :D

Sztuczka z dużym śrubokrętem + młotkiem jest również bardzo ważna.

#17 ·
k&n to bardzo dobre filtry, szczególnie do silników wysokoobrotowych. Są przeznaczone do wyścigów. Zapomniałem, które czasopisma przeprowadziły test, ale k&n za każdym razem były na 1 miejscu. A jeśli chodzi o pękanie klucza paskowego, przestań używać tych z tanich sklepów i bezimiennych, bo łatwo się psują. Powinieneś używać tylko Craftsman lub Snap-on, które nie pękną ani się nie ześlizgną, nawet jeśli masz olej na filtrze.

#18 ·
Pracując przy samochodach od dłuższego czasu, natknąłem się na wiele filtrów oleju dokręconych przez „srebrnogrzbietych” w najbardziej niewygodnych miejscach znanych człowiekowi. Stalowy klucz do filtra (typu pasowego) i szczypce działają świetnie, jeśli można użyć klucza pasowego blisko podstawy filtra, ponieważ w przeciwnym razie zgnieciesz ten zaciśnięty koniec.

Save
#19 ·
Wysłane przez jason1313
...o kluczu paskowym, który się psuje, przestań używać tych ze sklepu za dolara i tych bez nazwy, one łatwo się zepsują. Powinieneś używać tylko Craftsman lub Snap-on, one się nie zepsują ani nie ześlizgną, nawet jeśli masz olej na filtrze
To był Craftsman, być może po prostu dostałem wadliwe narzędzie. Przerwało się przez gumę i stalowe pasy, które mają w środku.

Save
#21 ·
Specyfikacja momentu obrotowego na filtrze oleju??? No weź, po prostu posmaruj uszczelkę gumową olejem, aby zapewnić dobre uszczelnienie i załóż filtr ręcznie! One DOKRĘCAJĄ SIĘ SAMODZIELNIE!

Save
#23 ·
Oryginalnie napisane przez Marine_27<br>Specyfikacja momentu obrotowego na filtrze oleju??? Daj spokój, po prostu posmaruj uszczelkę gumową olejem, aby zapewnić dobre uszczelnienie i załóż filtr ręcznie! One DOKRĘCAJĄ SIĘ SAMOISTNIE!
Myślałem to samo, dopóki nie przeczytałem instrukcji. W ciągu 10 lat ścigania się i jazdy na motocyklach sportowych nigdy nie dokręcałem filtra momentem obrotowym aż do teraz!

#25 ·
Ojej... nie mogę uwierzyć, że faktycznie podali specyfikację momentu obrotowego dla tego... równie dobrze mogą zostawić wszystko poniżej 50 stóp funtów jako dokręcone ręcznie. Ale kiedy się mylę, przyznam się... dobre znalezisko gcally

Save
#26 ·
Oryginalnie napisane przez APinBama
Ci Japończycy muszą być jakimiś słabeuszami... 23 ft-lbs to łatwizna do osiągnięcia gołymi rękami...
Też myślałem, że dokręcenie ręką to co najmniej 23 ft-lbs, dopóki nie założyłem klucza dynamometrycznego na filtr i obrócił się on co najmniej o pół obrotu lub lepiej. Czy kiedykolwiek patrzyliście na filtr oleju, gdy wkręcacie swój motocykl na luzie? Można faktycznie zobaczyć, jak filtr ugina się jak puls od ciśnienia oleju.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.