Kawasaki Motorcycle Forums banner

zx6r olej, jakiego rodzaju użyć?

177K views 50 replies 21 participants last post by  sullivanracing06  
#1 ·
Mam zx6r z 2008 roku i zastanawiam się, czy są jakieś inne oleje i filtry, których mogę użyć podczas wymiany oleju, oprócz oleju i filtra Kawasaki?

#6 ·
Filtr Kawi od dealera, dowolny olej motocyklowy 10W-40. Upewnij się tylko, że jest napisane "motocyklowy" i że jest to 10W-40. Syntetyk jest zazwyczaj kwestią osobistego wyboru, ale kluczem jest zachowanie odpowiednich interwałów wymiany oleju, niezależnie od tego, który wybierzesz (konwencjonalny lub syntetyczny).

Bob wysłał mi zestaw do wymiany oleju (olej i filtr) w dobrej cenie (taniej niż kupowanie lokalnie) i dotarł wcześniej niż się spodziewałem. Możesz też wybrać Mobil 1, który można teraz znaleźć w niektórych Wal-Martach. Sklepy z częściami samochodowymi zazwyczaj również mają olej motocyklowy, ale szczerze mówiąc, nie można "źle" wybrać oleju Kawi i filtra Kawi od dealera.

#7 ·
Płacenie 3,00 $ mniej w porównaniu do filtra fabrycznego po prostu się nie opłaca. Używam syntetycznego oleju ALMS 10W40. Rowery są drogie. Inwestujesz dużo w swój rower. Po co używać najtańszego gówna, jakie można znaleźć? Aby działał dobrze przez lata. Kup najlepszy.

#10 ·
Płacenie 3,00 $ mniej w porównaniu do filtra fabrycznego po prostu się nie opłaca. Używam syntetycznego oleju ALMS 10W40. Rowery są drogie. Inwestujesz dużo w swój rower. Po co używać najtańszego badziewia, jakie można znaleźć? Aby działał dobrze przez lata. Kup najlepszy.
Zgadzam się. Wszystkie moje pojazdy, kosiarki do trawy, agregaty prądotwórcze, sprężarki, sprzęt dwusuwowy i przyczepy dostają tylko olej i filtry AMSOIL.

Zainwestowałem zbyt dużo pieniędzy w moje pojazdy i sprzęt, żeby grać w gry. Mam ponad 25 tys. dolarów w moim motocyklu turystycznym i jeżdżę nim ciężko. Wymiana silnika w mojej ciężarówce kosztowałaby ponad 10 tys. dolarów, więc mam na nim filtr oleju <2 mikronów, oprócz pełnego przepływu 15 mikronów.

Najlepsze nie jest tanie
Tanie nie jest najlepsze

Bob

#8 ·
Ponieważ większość naszych ludzi to maniacy dni na torze i zawodnicy WERA, używają filtrów oleju K&N z nakrętką na drucie zabezpieczającym na końcu. Niektórzy nadal używają oleju do hamowni, a inni są użytkownikami syntetyków. To zależy od tego, co sprawia, że portfel jest ciepły i przytulny i pozwala spać w nocy. :thumbup

.

#11 ·
Używam w połowie Amsoil 10w-40 i w połowie Rotella 15w-40, ale większość ludzi uważa, że ich silniki wybuchną, jeśli zmieszają 2 dobre oleje, które oba mają klasę JASO MA i oba mają taką samą lepkość po rozgrzaniu. Stwierdziłem, że ta mieszanka oleju daje mi lepsze wyczucie zmiany biegów i sprzęgła w moim cruiserze 600 cm3 po wypróbowaniu kilku olejów niezmieszanych i lepsze wyczucie zmiany biegów niż oryginalny olej Kawasaki dino w moim ZZR600.

Używam filtra oleju Purolator PureOne do mojego ZZR600.

Oto kilka informacji, które mogą, ale nie muszą, pomóc Ci zdecydować, które oleje i filtry oleju są najlepsze dla Twojego silnika i portfela:

Oils Well That Ends Well, Part 2 - Sport Rider Magazine

Motorcycle Motor Oil

Motorcycle Oil Filter Comparison

All About Motor Oil

#14 ·
NIE.... Nie postępuj zgodnie z zaleceniami Jeffa z Kentucky !!! Tylko w sytuacjach awaryjnych POWINIENEŚ MIESZAĆ oleje. Naprawdę nie obchodzi mnie, jakiej marki oleju ktoś używa. Zależy mi na tym, abyś używał odpowiedniego oleju, albo oleju przeznaczonego do motocykli, albo oleju samochodowego lub diesla z ODPOWIEDNIMI parametrami.

RÓWNIEŻ: Nie należy używać filtra oleju Purolator Pure One. Medium jest zbyt gęste, a obejście jest ustawione na 15 PSI zamiast zalecanych 8-11 PSI.... To bezpośrednio z Purolatora i można je znaleźć na ich stronie internetowej.

Podobnie jak w przypadku oleju, używaj dowolnej marki filtra, ale upewnij się, że jest to WŁAŚCIWY filtr dla danego zastosowania.

Najlepsze nie jest tanie
Tanie nie jest najlepsze

Bob

#15 ·
NIE.... NIE postępuj zgodnie z zaleceniami Jeffa z Kentucky!!! Mieszaj oleje tylko w sytuacjach awaryjnych. Naprawdę nie obchodzi mnie, jakiej marki oleju ktoś używa. Zależy mi na tym, abyś używał odpowiedniego oleju, albo oleju przeznaczonego do motocykli, albo oleju samochodowego lub diesla z ODPOWIEDNIMI parametrami. RÓWNIEŻ: Nie należy używać filtra oleju Purolator Pure One. Medium jest zbyt gęste, a obejście jest ustawione na 15 PSI zamiast zalecanych 8-11 PSI.... Jest to bezpośrednio z Purolatora i można je znaleźć na ich stronie internetowej. Podobnie jak w przypadku oleju, używaj dowolnej marki filtra, ale upewnij się, że jest to WŁAŚCIWY filtr do danego zastosowania. Najlepsze nie jest tanie Tanie nie jest najlepsze Bob
Dotyczy to również innych maszyn. Każda maszyna jest zaprojektowana do pracy z określonymi płynami z jakiegoś powodu. Myślę, że to zabawne, że tak wiele osób uważa, że ​​jest w porządku, ponieważ tani filtr pasuje do ich maszyny, a potem myślą, że olej motocyklowy to sztuczka. Czy ktoś jeszcze zauważył, że Jeff jest jedynym facetem na tym forum, który popiera mieszanie oleju? Lol.

#19 ·
Jeśli Twój silnik ulegnie awarii przedwcześnie, prawdopodobnie nie był to olej, chyba że olej nigdy nie został wymieniony lub dopuszczono do jego niskiego poziomu.

"Czy istnieją jakieś "realne" przykłady długiej żywotności silnika motocyklowego przy użyciu olejów samochodowych? Jest jeden dobry w numerze magazynu Sport Rider z czerwca 1996 roku w raporcie zatytułowanym "100 000 mil Honda CBR900RR". Właściciel używał konwencjonalnego oleju Castrol GTX, 10W40 zimą, 20W50 latem. Wymieniał go co 4000 mil, wymieniając filtr przy KAŻDEJ DRUGIEJ wymianie oleju. Po początkowej regulacji przy 16 000 mil nie były wymagane żadne regulacje luzu zaworowego. A test na hamowni w porównaniu z tym samym modelem z przebiegiem zaledwie 6722 mil wykazał praktycznie identyczny moment obrotowy i moc. Motocykl z przebiegiem 100 000 mil był nawet używany do kilku wyścigów. W kolejnej kontynuacji ten sam CBR przekroczył 200 000 mil i wciąż jechał mocno! Ponadto wielu motocyklistów wysłało mi e-maile z bardzo pozytywnymi wynikami, używając wyłącznie olejów samochodowych od lat w różnych jazdach."

z Olej silnikowy do motocykli

"Czasami pytają mnie, czy można mieszać własne oleje. Tak, można. Oleje są w zasadzie wykonane z tych samych chemikaliów i nic naprawdę złego się nie stanie. Jeśli chciałbym zmieszać własny olej, spodziewam się, że użyłbym czegoś w rodzaju 25% Motul 5100 10W-40 i 75% Chevron Delo 15w-40, co dałoby mi zarówno zalety dużej ilości bazy diesterowej (5100 to czysty diester), jak i pakietu dodatków do oleju napędowego. Zimą użyłbym jednak 25% Motul i 75% syntetycznego Rotella, aby uzyskać doskonałą wydajność w niskich temperaturach."

z Wszystko o oleju silnikowym

To Twój silnik i Twoje widelce, wlej do nich jaki chcesz olej, a ci, którzy myślą, że to ich sposób lub autostrada, są antywolnościowi.

#20 ·
Jeff..... Czy ty w ogóle wiesz o czym mówisz ?????????

Wszystkie oleje samochodowe w 1996 roku spełniały wymagania motocyklowe..... Cholera... Wejdź w XXI wiek, no!

Trudno mi znieść powtarzającą się ignorancję. Nie masz pojęcia o czym mówisz.. KROPKA!

Oleje nie są zrobione z "prawie tych samych chemikaliów". Używane są różne bazy olejowe i klasy baz olejowych, a różne dodatki są używane w różnych ilościach, aby oleje wykonywały właściwą pracę dla danego zastosowania.

Masz również firmy takie jak AMSOIL, które są właścicielami jednej z firm produkujących dodatki i są one zastrzeżone dla AMSOIL.

Wracając do baz olejowych... Jak myślisz, że ropa naftowa, PAO, Ester, PAG lub jakakolwiek inna jest taka sama? PROSZĘ... wyjaśnij!

Pisałem e-maile z Markiem, autorem.. Miły facet, ale nawet on przyznaje, że nie przeprowadzono żadnych testów. Nie jest trybologiem ani inżynierem ds. smarowania. Jest inżynierem elektrykiem.

Najlepsze nie jest tanie
Tanie nie jest najlepsze

Bob

#21 ·
Lubię olej silnikowy 20w-50 Valvoline MaxLife w widelcach mojego cruisera o niskim budżecie, które nurkowały i odbijały się strasznie dla moich 200 funtów po około 2000 milach użytkowania ze standardowym czerwonym płynem ATF z fabryki, który ma około 10 wag. Czy widelce byłyby lepsze z zestawem złotego zaworu i sztywniejszymi sprężynami widelca? Oczywiście. Czy użyłbym tego bardzo ciężkiego oleju w nowoczesnych widelcach motocykli sportowych? W żadnym wypadku.

Olej i tarcze sprzęgła były bardzo dobre w 1996 roku i są jeszcze lepsze teraz. Jeśli kupisz używany motocykl i przejdziesz z oleju marki, którego używał poprzedni właściciel, czy pozostały stary olej w silniku zrujnuje twój nowy olej, ponieważ jest innej marki? Wysoce wątpliwe.

Ufam Amsoil 10w-40 i ufam Rotella 15w-40, oba mają ocenę JASO MA do użytku motocyklowego, a moja ręka sprzęgła i stopa zmiany biegów mówią mi, że dobrze ze sobą współpracują przez co najmniej 2500 mil w moim cruiserze i poprawiły zmianę biegów w moim ZZR600. To moje pieniądze, mój wybór i moje ryzyko. Możesz zdecydować inaczej, bez pisania przeze mnie, że jesteś głupi.

#24 ·
Po prostu nie mogę uwierzyć, że ktokolwiek z odrobiną zdrowego rozsądku spróbowałby nawet robić to, co robi, a potem rozmawiał o tym na otwartym forum.

Z tego, co wiem, każda firma naftowa powie ci to samo. Możesz mieszać oleje w sytuacjach awaryjnych, ale zaleca się wymianę przy najbliższej okazji.

Choćby próbował wszystkim powiedzieć, że "oleje używają tych samych dodatków" i "oleje są takie same", to tak nie jest i wciąż czekam na jakąś odpowiedź od niego, w której poprosiłem go o pokazanie, że nie ma różnicy między ropą naftową, hydrokrakowaną, PAO, PAO/Ester, Ester i PAG Base Stocks.

To powinien być co najmniej interesujący post.

Najlepsze nie jest tanie
Tanie nie jest najlepsze

Bob

#25 · (Edited)
Istnieje różnica w olejach bazowych i można kupić oleje półsyntetyczne ze zmieszanymi olejami bazowymi.

Wolę robić własne półsyntetyki, z połową Amsoil i połową Rotella. Nie ufam firmom, które mieszają dla mnie oleje - myślę, że chodzi bardziej o zysk niż o jakość. Nie ufam markowym filtrom oleju motocyklowego Purolator, które wydają się być bardzo niskiej jakości, ale ufam filtrom oleju samochodowego Purolator PureOne do mojego motocykla ZZR600, wyprodukowanemu dla samochodu Mazda MX3 z 1993 roku z silnikiem V6, tak jak tysiące innych właścicieli motocykli. Jeśli chcesz dać dużo pieniędzy dealerowi Kawasaki za ich średniej jakości olej i filtr oleju o wysokim przepływie, zaprojektowany przez inżynierów Kawasaki w niskiej cenie, proszę bardzo. Może to być najlepszy wybór do wyścigów, zwłaszcza jeśli Kawasaki Cię sponsoruje i daje Ci te filtry oleju, a Ty dostajesz nowy motocykl do jazdy, zanim stary się zużyje.

Jeśli chcesz używać tylko oleju i filtrów oleju Amsoil, to Twój motocykl. Jeśli chcesz używać oleju samochodowego Walmart 10w-40 i filtrów oleju samochodowego Walmart Supertech, aby zaoszczędzić pieniądze, to Twój motocykl. Kiedy silnik się psuje, bardzo trudno jest wykazać, że spowodowała to jakość oleju lub filtra oleju. Firmy transportowe kupują dużo oleju i dokonują wyboru marki na podstawie testów - możemy używać tych samych olejów do ciężkich zastosowań, jeśli chcemy, zwłaszcza jeśli mają one ocenę JASO-MA. Ktoś miał cruisera takiego jak mój i używał zwykłego oleju samochodowego 10w-30 i filtrów oleju Fram i wytrzymał 300 000 mil, zanim zaczął tracić moc (nie polecam tych wyborów oleju i filtra).

Jeździłem 2500 mil rocznie przez ostatnie 9 lat i mam 52 lata. Wątpię, żebym kiedykolwiek zużył 2 motocykle, które mam teraz, nawet gdybym używał najtańszego oleju i filtrów oleju. Ktokolwiek odziedziczy moje motocykle, mam nadzieję, że za 40+ lat, może używać najdroższego oleju i filtrów oleju, jeśli zechce.

#26 · (Edited)
Jeff,

Problem polega na tym, że nie jesteś trybologiem/inżynierem ds. smarowania.

Nie masz pojęcia, co mieszasz, ale nie ufasz ludziom, którzy wydają wiele tysięcy dolarów i wiele godzin spędzają w szkole, ani nie ufasz testom niezależnych firm, które mają na celu dostarczanie danych faktograficznych na temat wydajności i jakości produktów?

Ale zaufasz artykułowi napisanemu przez inżyniera elektryka ?????????

Ma to dla mnie sens !!!!!!!! NIE

Każdy może znaleźć kogoś, gdzieś, kto poprze jego pomysły/myśli, bez względu na to, jak bardzo mogą być błędne.

Nie używasz żadnych testów, tak jak artykuły, które zamieściłeś, aby sprawdzić, czy "Jeffoil" faktycznie nie powoduje żadnych problemów, takich jak zużycie lub korozja.

Najlepsze nie jest tanie
Tanie nie jest najlepsze

Bob

#27 ·
Jeff, poważne pytanie. Czy próbowałeś jeździć na samym AMSOIL lub samym Rotella? Tylko same, bez mieszania. Naprawdę chcę wiedzieć.

Aha i za 40 lat twoje motocykle będą na złomowisku. To tylko statystyka. Motocykle w dzisiejszych czasach mają szczęście, jeśli dożyją 10 lub 20 lat I wciąż będą sprawne.

#28 ·
Chciałem, żebyś wymyślił coś na temat olejów bazowych....

Nie będą się "wszystkie mieszać" i wszystkie nie będą odpowiednio smarować, jeśli będą używane samodzielnie. Dlatego różne oleje bazowe są używane do różnych zastosowań.

WSZYSTKIE oleje NIE są takie same!!!!! Olej bazowy PAO nie ochroni przed suchym startem, ale dodanie estru do oleju polaryzuje olej, aby przylegał do metalowych powierzchni. Zbyt mało estru jest nieskuteczne, zbyt dużo i możesz mieć problemy z uszczelnieniami w niektórych pojazdach i problemy z wilgocią.

Nie można mieszać oleju PAG z żadnym z innych olejów bazowych.

Mieszanie dwóch olejów może potencjalnie zwiększyć poziom silikonu, powodując problem z pienieniem. Silikon jest jednym z tych osobliwych dodatków. Dokładnie odpowiednia ilość, jest środkiem przeciwpieniącym. Zbyt duża ilość, nawet wypłukiwana z uszczelki na bazie silikonu, może powodować pienienie. Piana to powietrze i oznacza brak smarowania.

Najlepsze nie jest tanie
Tanie nie jest najlepsze

Bob

#34 ·
Chciałem, żebyś wymyślił coś o bazach olejowych....

One wszystkie się nie "zmieszają" i wszystkie nie będą odpowiednio smarować, jeśli będą używane osobno. Dlatego różne bazy olejowe są używane do różnych zastosowań.

WSZYSTKIE oleje NIE są takie same!!!!! Olej bazowy PAO nie ochroni przed suchym startem, ale dodaj estrów do oleju, a spolaryzuje on olej, aby przylegał do metalowych powierzchni. Zbyt mało estrów jest nieskuteczne, zbyt dużo i możesz mieć problemy z uszczelnieniami w niektórych pojazdach i problemy z wilgocią.

Nie można mieszać oleju PAG z żadnym z innych olejów bazowych.

Mieszanie dwóch olejów może potencjalnie zwiększyć poziom silikonu, powodując problem pienienia się. Silikon jest jednym z tych osobliwych dodatków. Właściwa ilość, jest środkiem przeciwpieniącym. Trochę za dużo, nawet wypłukiwanie z uszczelki na bazie silikonu, może powodować pienienie się. Piana to powietrze i oznacza brak smarowania.

Najlepsze nie jest tanie
Tanie nie jest najlepsze

Bob
Znowu wygłaszasz fałszywe oświadczenia. Jesteś niczym innym jak klaunem.

Po pierwsze, PAG to płyny chłodnicze do chłodnic i sprężarek. Nikt nie wlewa ich do oleju silnikowego. Co sprawia, że myślisz, że Jeff by to zrobił? Nigdy nie powiedział, że używał PAG w czymkolwiek.

Po drugie, nawet strona internetowa amsoil przeczy temu, co mówisz.
"Tak. Oleje silnikowe AMSOIL można mieszać z innymi markami oleju silnikowego"
AMSOIL Najczęściej zadawane pytania

Publikujesz kłamstwa, które przeczą twojej własnej stronie internetowej, a nazywasz Jeffa głupim. Co za klaun.

Nie ma nic złego w tym, co Jeff robi ze swoim olejem silnikowym. Nie jestem pewien co do oleju do widelców. Wielu wykształconych chemików i inżynierów w BITOG miesza oleje silnikowe, aby uzyskać określone właściwości dla specjalnych sytuacji, po prostu przeczytaj.

Nie ma absolutnie żadnych problemów z mieszaniem olejów mineralnych z syntetykami grupy III z PAO. Wszystkie są węglowodorami i mają tę samą polarność, PAO to tylko rozgałęzione łańcuchy węglowodorów z wiązaniem podwójnym i mają taką samą kompatybilność z olejami mineralnymi i syntetykami grupy III. Żadnych problemów, a strony internetowe Pennzoil, Valvoline, Mobil i Castrol również to mówią.

Teraz, zanim powiesz "ale jest napisane, że mieszanie może zmniejszyć skuteczność Amsoil", oczywiście może, ponieważ za każdym razem, gdy mieszasz produkt wysokiej jakości z produktem gorszej jakości, obniżasz jakość dobrego produktu. Nie oznacza to, że występują problemy ze zgodnością. Kiedy kupuję wysokiej jakości specjalną herbatę i mieszam ją z marką sklepową, na pewno nie smakuje tak dobrze, ale nie zaszkodzi mi. Jeśli zmieszałbym Prime NY strip z wątróbką, z pewnością nie smakowałoby to tak dobrze, ale nadal jest jadalne i nie zaszkodzi mi ani nie spowoduje problemów dla mojego ciała.

Tak, nie jest dobrze mieszać diesterów, ale ile ich jest? Amsoil nie używa diesterów, więc dlaczego w ogóle o tym wspomniałeś? Żaden z olejów, które Jeff miesza, nie jest diesterem, więc w czym problem, poza tym, że próbujesz obrazić Jeffa? Jedyne 2, o których wiem, że mają nawet 1% udziału w rynku olejów, to Motul i Redline.

Smutne jest to, że jest dealer amsoil, który publikuje na BITOG o nazwisku Pablo i ludzie go szanują, ponieważ nie obraża innych ludzi, szanuje opinie innych ludzi i nie twierdzi, że jego produkt jest lepszy od wszystkiego innego. Kupiłbym od niego, gdyby miał coś, czego chcę. Nigdy bym od ciebie nie kupił.

#29 ·
Próbowałem używać samego AMSOIL 10w-40 i samego Rotella, zarówno w wersjach syntetycznych 15w-40, jak i 5w-40, przez rok dla każdego z nich, a także samego Motul 5100, samego Maxima 10w-40 w pełni syntetycznego i samego Castrol R1 10w-40 syntetycznego, po roku dla każdego z nich. Nie działały tak dobrze jak moja mieszanka w moim krążowniku, ani pod względem płynności zmiany biegów, ani działania sprzęgła.

Kupiłem mój ZZR600 w maju tego roku, więc wypróbowałem tylko oryginalny olej Kawasaki, z którym przyszedł, i moją mieszankę. Zmiana biegów jest lepsza z moją mieszanką i nie zauważam żadnych różnic w działaniu sprzęgła.

Jeśli jeden z moich silników wybuchnie, to mój wybór oleju mógł odegrać w tym rolę - mój krążownik używał tej mieszanki przez ostatnie 12 000 mil i uruchamia się i działa lepiej niż w oryginale, z dodatkowym zestawem do ponownego ustawienia gaźnika Dynojet i nieco sztywniejszymi sprężynami sprzęgła marki Vesrah oraz świecami zapłonowymi NGK iridium.